Groep W1-2A

Welkom!

In groep 1-2 begint uw kind aan een lange schoolperiode bij ons op school. Heel spannend!

Wij proberen de kennismaking zo prettig mogelijk te laten verlopen en hopen dat uw kind zich snel thuis voelt en met plezier naar school gaat!

De leerkrachten van groep 1-2A zijn juf Margret en juf Hanneke.

 

BERICHTEN

10 jul 2018 - Op reis
Preview foto Op reis naar Frankrijk

Met ons vliegtuig in de themahoek zijn wij naar verschillende landen gegaan, Afrika, Frankrijk en Australië. Tijdens Frankrijk hebben we frans leren tellen en Franse liedjes geleerd. Natuurlijk hebben we lekker stokbrood van de juf zelf gesneden en besmeerd met kruidenboter. Een lieve moeder had voor de hele klas croissantjes gekocht. Nou die smaakte ook heerlijk.

Tijdens Australië hebben we veel geleerd over de koala’s, kangoeroes, wombats, vogelbekdieren en over de Aboriginal kunst. Ook hebben we weer meer Engelse woordjes en liedjes geleerd.

 Dit was ook weer een heel leerzaam thema.


13 jun 2018 - Thema Op Wereldreis
Preview foto Juf Hanneke kwam met haar gevulde koffer op school en wilde op reis. De inhoud van haar koffer werd uitgebreid besproken en bekeken. Hoe wilde juf Hanneke op reis? Met het vliegtuig kan je lekker ver reizen. Zo gezegd, zo gedaan. De kleuters maakten plannen om een vliegtuig in de klas te maken. Er werd een dashboard gemaakt van knopen, knopjes, wijzertjes en klokjes voor in de cockpit. Ook werden er 2 stuurknuppels een koptelefoon en 2 petten voor de piloten verzameld. Er werden  van groot constructiemateriaal straalmotoren gemaakt. Een pantry werd  voor de stewardessen ingericht. Ook hadden we een incheckbalie nodig  om de tickets in te nemen en de boardingpassen af te geven. Kofferlabels werden er geknipt en ook een echte paspoorten met een eigen pasfoto werden er geknipt en geplakt. We zijn nu op zoek naar een leuke vakantieland

14 mei 2018 - Museum in de klas
Preview foto Rondleidingen schilderijen museum in groep 1/2a

Als afsluiting van ons thema Kunst konden de ouders intekenen voor een rondleiding gegeven door hun eigen kind in het museum in onze klas.

Het museum werd eerst geopend met een bordje. Ouders konden een kaartje kopen bij de kassa. Daar kregen ze een plattegrond en een brochure van het museum. Nadat de jassen waren afgegeven bij de garderobe en de ouders een nummer kregen van de betreffende klerenhanger gingen ze de pijlen en cijfers volgen van de rondleiding. Eerst werd er door de gids (hun eigen kind) vertelt wat er allemaal verboden was in het museum. Zoals b.v. rennen, bellen met de mobiele telefoon e.d.

Bij elk kunstenaar werd er iets over het werk en het leven van deze persoon vertelt. Zoals bij Paulus Potter, het Puttertje, Piet Mondriaan, Vincent van Gogh en Keith Haring. Ook wist de gids iets te vertellen over kleuren mengen (ook van licht naar donker) over abstract, stillevens en portretten. Er stonden ook nog hele mooie beelden op echte sokkels en het verhaal van Maurits de muis uit het Mauritshuis werd nagespeeld in het poppenhuis.

Na afloop kregen de ouders hun jas terug en de brochure mee naar huis om nog eens na te lezen.

Een leerzame rondleiding voor ouders en kleuters.


14 mei 2018 - Kunsthuis
Preview foto Bezoek Kunsthuis 18

Op het laatst is het ons toch gelukt om een bezoek aan een museum/ gallery te organiseren. Met rijouders gingen wij op pad naar Naaldwijk naar het Kunsthuis 18 op het Zuideinde 6.

We kregen uitleg van kunstenares Mw. Helga. De kleuters hebben de foto’s, beelden en schilderijen bekeken. Ze mochten vertellen wat ze er allemaal inzagen. Ze hadden een grote fantasie bij het bedenken van antwoorden. Na afloop mochten ze bij het kunstwerk staan wat ze het mooist vonden.

Bedankt mensen van het Kunsthuis en alle rijouders voor dit leerzame bezoek.


14 mei 2018 - Buitenlesdag
Preview foto Op dinsdag 10 april was het Nationale buitenles. We gingen met de kleuters verspringen in de zandbak. Samen met de meetmol en de rolmaat werden de springafstanden gemeten. Deze werden op houten ijslollystokjes geschreven. De kleuters die niet aan de beurt waren konden het zand harken of een mooie kunsttekening maken op het plein. Later in de klas werd er samen met de meetmol de stokjes gesorteerd op de gesprongen lengte.

09 apr 2018 - Project Kunst
Preview foto Thema Kunst

Ons thema kunst werd geopend met een toneelstukje door de juffen. Hierin werden allerlei soorten van schilderijen getoond (abstract, stilleven, portret en landschappen).Ook kwamen schildersvoorwerpen aan bod zoals een schildersezel, palet, kwast, penseel en doek.

Hierna kwamen de kinderen op het idee om een atelier in te richten. We hebben 2 schildersezels geleend , schorten, verf en penselen en kwasten erin gelegd . Zo konden de kleuters aan de slag. Het boek over Maurits de Muis die in het Mauritshuis woont hebben we voorgelezen en nagemaakt in ons poppenhuis. We leerden van de juffen over de schilderijen van de stier van Paulus Potter, het Puttertje, Mondriaan, Vincent van Gogh, Keith Haring en Mierenveld.

We hebben kleuren gemengd en versjes hierover gezongen. Op de wisbordjes hebben we vierkanten, rechthoeken, vertikale en horizontale lijnen getekend.

We kwamen op het idee een museum in te richten. Zo werd er een kassa gemaakt met geld, kaartjes, prijslijst en openingsbord. Ook een garderobe mag niet ontbreken met cijfers op de kapstokken waar je weer je jas terug kan vinden. Er is ook een gids en een suppoost in ons "Schilderijenmuseum". Zo kunnen we echte rondleidingen geven.

We hebben ook allerlei houdingen van de schilderijen van Keith Haring nagespeeld en dramaoefeningen in de speelzaal uitgevoerd.

Ondertussen waren er ook nieuwe buitenspeelmaterialen aangeschaft van het geld van de kerstmarkt en konden we na het harde werken lekker buiten spelen met de nieuwe ballen, hoepels, springtouwen en elastieken.

Komt u een keer kijken naar ons museum?


23 mrt 2018 - Techniekochtend voor de kleuters
Preview foto Op woensdagmorgen 21 maart werd er een techniekochtend georganiseerd door de stagiaires van het Mondriaan,opleiding onderwijsassistent.

Ter voorbereiding hebben de stagiaires een bezoek gebracht aan de Kinderwerkplaats in Den Haag om ideeën op te doen.

Op 21 maart werd als opening een toneelstuk opgevoerd door de stagiaires. In dit toneelstuk werd een schilderij gestolen en in een kluis opgeborgen. De opdracht voor de kleuters was om de code te vinden om deze kluis te kunnen openen.

Daarna gingen de kleuters in kleine groepjes allerlei techniekopdrachtjes doen, zoals een houten dobbelsteen maken, een helikoptertje knippen om deze daarna van de 1e verdieping te  laten vliegen. Er werden zandschilderijen gemaakt en met plastickoffiebekertjes een soort telefoonverbinding gemaakt.  

Na elke opdracht kreeg het groepje een cijfer. Als afsluiting werd op het toneel samen met de kleuters de kluis dmv de gevonden code opengemaakt, waardoor het gestolen schilderij weer terecht was. Een geslaagde en leerzame ochtend voor de kleuters en de stagiaires.


13 mrt 2018 - Dierenarts
Preview foto Vervolg thema de dierenarts

We mochten op bezoek bij de dierenartspraktijk in ’s-Gravenzande. Daar mochten we om de beurt met de stethoscoop luisteren naar het hartje van de hond van de dierenarts. We zagen ook de operatiekamer en de hokjes waar de zieke dieren soms even moesten logeren om te herstellen.

Een paar dagen daarna gingen we op bezoek bij de dierenwinkel in ’s-Gravenzande. We hadden van de juf 2 fotobladen gekregen met allemaal foto’s van spullen die je in deze winkel kan kopen.

 Met hun maatje gingen ze op zoek naar al deze spulletjes bv. een  eetbak  voor de hond, gekleurde poepzakjes, voer, stro enz. Wat een hoop spullen verkopen ze in deze dierenwinkel.

Als dank voor onze bezoekjes heeft juf Lisette een bedankblad met foto’s  aan de dierenartspraktijk en dierenwinkel gebracht. We hebben weer een hoop geleerd tijdens dit thema.


01 feb 2018 - Thema dierenarts in groep 1/2A
Preview foto Juf Hanneke had een ziek klein konijntje meegenomen naar school. Wat moesten wij hier nou mee doen? Er werd bedacht dat we wel een dierenartsenpraktijk konden starten in de themahoek. Eerst werd er geïnventariseerd wat wij al wisten over de dierenarts met een woordweb. We hebben zinnen gemaakt over dieren. We hebben met blokjes geteld hoeveel huisdieren iedereen heeft in onze klas. Met het stappenpad werden er dieren geteld. Ook de letter d hebben wij geleerd en allerlei spullen die beginnen met de letter d verzameld.

Alle zieke dieren worden onderzocht door de dierenarts en zijn assistent. We hebben ook een wachtkamer. Soms is het nodig dat er dieren in het gips gaan.  Er zullen nog vele foto’s volgen over dit thema want wij werken hierover tot aan de voorjaarsvakantie.


01 feb 2018 - Kerstfeest in groep 1/2A
Preview foto Alle kleuters hadden allemaal mooie knutselwerkjes gemaakt voor de kerstmarkt.

Alle ouders hadden allemaal lekkere dingen gemaakt of gekocht voor de kerstmaaltijd. De juf had thuis een kertbomencake gebakken die de kinderen op school mochten versieren. Stukjes van deze cake werden ook verkocht op de kerstmarkt.

We hebben een heerlijk kerstdiner gehad en er is ook veel verkocht op de kerstmarkt. Binnenkort worden er nieuwe buitenspeelspullen gekocht van deze opbrengt.


11 dec 2017 - Sinterklaasfeest 2017 in groep 1/2A
Preview foto Wat is er veel gebeurd in de afgelopen weken tijdens de sinterklaasperiode. Er stond een tentje in de hal van de PIO (Piet in opleiding). Elke dag gingen we met de klas even kijken wat er weer was veranderd. Ook volgde wij elke dag het sinterklaasjournaal.

 

We hebben ook onze schoenen gemeten en vergeleken. Welke maat, welke kleur, veters, klittenband. Toevallig kwamen er toen wat pieten langs in onze klas en konden hun schoenen ook bekeken worden. We hebben toen onze schoenen gezet en natuurlijk was de rommelpiet ’s nachts weer langs geweest. We hebben ook allemaal een pietendiploma gehaald tijdens de pietengym.

Onze hulpjuffen (MBOstagiaires) hebben een heel leuke poppenkastvoorstelling gegeven over sinterklaas en de verkeerd pakjes. De postbode loste alles weer op.

 

Op 5 december legde sinterklaas uit, hoe het zat met de PIO en hebben wij nog wat dansjes en liedjes gedaan in onze eigen klas voor de sint en pieten.

Wat was het weer een gezellige tijd en wat hebben we weer leuke cadeautjes gekregen in de schoen en op 5 dec.


28 nov 2017 - Bezoek Primera
Preview foto Bezoek aan Primera met een Post NL afdeling

Samen met de juf en de papa van Seppe gingen wij in de miezerregen lopen naar de Primerawinkel. Daar was een PostNL afdeling. We werden vriendelijk ontvangen en ons werd wel veel verteld, maar we wisten ook al heel veel. We mochten pakjes wegen, brieven posten, pakjes  achterin de winkel op het rek leggen en ook…. onze eigen schoolpost uit de postbus van de school halen. Deze hebben wij later op school bij meester Frank bezorgd. We hebben weer een hoop geleerd en gezien.


14 nov 2017 - Thema Post
Preview foto Thema Post

Groep 1/2a kreeg een echte brief over de post van de verliefde postbode Luuk. Hij vroeg de kleuters om hulp. Hij is verliefd geworden op een nieuwe vrouwelijke collega en hij doet nu alles verkeerd. Hij hoopt dat de juffen heel veel over de post aan de kinderen willen leren zodat zij hem kunnen helpen.


20 sep 2017 - De eerste weken in groep 1/2A
Preview foto De eerste weken in groep 1/2a

De kleuters houden onze nieuwe groentetuin goed in de gaten gehouden of de aardbeien en frambozen al rijp zijn. Zo kon er ook een beetje geoogst worden en hebben de kleuters fruitwater gemaakt en lekker opgedronken.

Zo wordt er volop gespeeld in de nieuwe tuin. Nieuwe spelletjes worden bedacht, zoals knikkers ronddraaien in de tunnel. Avonturen worden er beleefd in de hut en op de brug.

We zijn gestart met het thema de Familie en we begonnen met het IK boekje. We hebben elkaar gemeten samen met de meetmol en gewogen met de weegleeuw. In een staafdiagram hebben we gekeken hoeveel broertjes en zusjes de kleuters hadden. Ook werd er geteld hoeveel mensen in hun huis wonen.

De ontruimingsoefening hebben wij ook geoefend en stonden we heel snel, met de hele klas  buiten in onze brandrij.

Kortom er is al weer hard gewerkt de eerste weken in onze groep.


20 sep 2017 - Batu gewonnen
Preview foto Batu uit groep ½ a heeft de vakantie-verwonder-fotowedstrijd gewonnen.

Batu heeft op vakantie in Turkije, samen met zijn vader allemaal mooie foto’s gemaakt van hun archeologische opgravingen. Op de foto’s is ook te zien dat Batu alle opgegraven scherven keurig aan het schoonmaken is met een borsteltje.

Vandaag heeft meester Frank, aan hem zijn prijs uitgereikt n.l. een prachtig prentenboek over een museum.

Gefeliciteerd Batu!!!


24 aug 2017 - De eerste schoolweek in groep 1/2A
Preview foto Wat was het gezellig om elkaar weer te zien na de zomervakantie en de nieuwe kleuters te begroeten. De kleuters hadden allerlei leuke en spannende verhalen over de vakantie. We hebben een aantal kennismakingsspelletjes gedaan en de 3 algemene regels geleerd of herhaald:

-          Voor groot en klein zullen wij aardig zijn

-          De school is wandelgebied en buiten hoeft dat lekker niet

-          We zullen goed voor de spullen zorgen, dan zijn ze weer te gebruiken morgen

We hebben weer heerlijk samengespeeld, buiten gepicknickt, de nieuwe schooltuin bewonderd en op de paadjes gerend. Maar ook al weer getekend en geplakt.

We gaan er met elkaar een fijn schooljaar van maken!